Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków: yaris 2009 - wyczerpany czynnik chłodzący w klimie? - Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

yaris 2009 - wyczerpany czynnik chłodzący w klimie? Czy ten czynnik nie powinno się wymieniać po 4-5 latach? A nie 2?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysztofem Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 17 06 2011 - 07:20

Witam,

mam pewną wątpliwość odnośnie klimatyzacji. Kupiłem nowe auto w 2009. Po 2 latach skończył się czynnik chłodzący w klimie. Za 2 tygodnie jadę do przeglądu i pewnie go uzupełnią.

Jednak zastanawiam się, czy klima nie powinna podziałać 4-5 lat, a nie max 2 lata? Z tego co czytałem w googlach to klima powinno nabijać się właśnie co 4-5 lat lub więcej.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ToYaris Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Yaris 2, Luna, motorek 1,0.

Napisano 17 06 2011 - 08:54

Wyświetl postUżytkownik krzysztofem dnia 17 06 2011 - 07:20 napisał

Witam,mam pewną wątpliwość odnośnie klimatyzacji. Kupiłem nowe auto w 2009. Po 2 latach skończył się czynnik chłodzący w klimie. Za 2 tygodnie jadę do przeglądu i pewnie go uzupełnią.
Jednak zastanawiam się, czy klima nie powinna podziałać 4-5 lat, a nie max 2 lata? Z tego co czytałem w googlach to klima powinno nabijać się właśnie co 4-5 lat lub więcej.

Na początku sierpnia minie 5 lat jak jeżdżę z klimą "nie ruszaną". Odgrzybiałem ją dwa razy, ale ZAWSZE wyłączam i przewietrzam wentylatorem(4-ty bieg) na jakiś kilometr przed końcem jazdy. Nie ma żadnych "zapachów"!!
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kuzyn69 Ikona

• Newbie
  • Pip

Napisano 20 06 2011 - 17:05

Jestem użytkownikiem tego autka od ponad 5 lat i przez ten czas nie dokonywałem jakichkolwiek napraw ani uzupełnień w instalacji klimatyzacji. Myślę że najprawdopodobniej w twoim samochodzie jest jakaś awaria lub nieszczelność co powoduje ucieczkę płynu .
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   piterus Ikona

• Newbie
  • Pip

Napisano 27 12 2011 - 12:08

trochę stary temat ale :>
klimę jeśli się już ma trzeba używać po wł cały układ jest
SMAROWANY I USZCZELNIANY nawet raz na mies (sprężarka gdy się zatrze troszkę kosztuje)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ozil Ikona

• Member
  • PipPip

Napisano 09 01 2012 - 10:01

w moim przypadku problemy z klimatyzacją wiązały się z osuszaczem. dopiero na wizycie u mechanika się to okazało, zakupiłem taki osuszacz klimatyzacji i objawy ustąpiły...
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1