tempomat za grosze
Napisano 19 07 2010 - 07:26
heyka
zakup wajchy kabelka w serwisie to koszmar piszecie, że 340zł + 60zł
to chyba lekka przesada
kompletną kierownice w skórze (bez poduszki) można kupić za 180zł z wajchą tempomatu
a samą wajche z kabelkiem i śrubkami - 80zł
to raczej rozsądna cena
reasumując, ja na kierownicy mam sterowanie po lewej stronie radiem a po prawej nic nie mam;)
sprawdzałem w instrukcji, że w samochodach z tempomatem jest przycisk cruise control (taki zegareczek)
ale jak nie mam tego dodatkowego przycisku czy on jest potrzebny?
tempomat można włączyć i wyłączyć za pomocą samej wajchy?
zakup wajchy kabelka w serwisie to koszmar piszecie, że 340zł + 60zł
to chyba lekka przesada
kompletną kierownice w skórze (bez poduszki) można kupić za 180zł z wajchą tempomatu
a samą wajche z kabelkiem i śrubkami - 80zł
to raczej rozsądna cena
reasumując, ja na kierownicy mam sterowanie po lewej stronie radiem a po prawej nic nie mam;)
sprawdzałem w instrukcji, że w samochodach z tempomatem jest przycisk cruise control (taki zegareczek)
ale jak nie mam tego dodatkowego przycisku czy on jest potrzebny?
tempomat można włączyć i wyłączyć za pomocą samej wajchy?
Napisano 19 07 2010 - 13:57
poprosze o fotkę jak to zamontowane jest
tzn chodzi mi o dziure
jak wielką dziure trzeba wyciąć tak aby przeszła główka dźwigni i pewnie się to wkłada od wewnątrz (od strony poduszki)
ja to chyba zrobie szlifierką miniaturową do modeli założe frez fi3 i wydziergam kwadratowy otworek
tzn chodzi mi o dziure
jak wielką dziure trzeba wyciąć tak aby przeszła główka dźwigni i pewnie się to wkłada od wewnątrz (od strony poduszki)
ja to chyba zrobie szlifierką miniaturową do modeli założe frez fi3 i wydziergam kwadratowy otworek
Napisano 21 07 2010 - 09:39
-> do JaroD
ja kupiłem na allegro z tej aukcji: http://allegro.pl/sh...item=1114629638 - trzeba zapytać sprzedawce czy ma więcej sztuk;)
poprostu wpisz fraze w wyszukiwarke allegro "auris kierownica"
i na obrazkach trzeba sprawdzić czy jest ta wajcha np ta: http://allegro.pl/item1153539160_kierownic...yota_auris.html
zapytałem czy mi sprzeda samą wajche
nailepiej popytać kolesi co sprzedają części do auris na allegro
jak masz pytania gg: 3140815
pozdro
ja kupiłem na allegro z tej aukcji: http://allegro.pl/sh...item=1114629638 - trzeba zapytać sprzedawce czy ma więcej sztuk;)
poprostu wpisz fraze w wyszukiwarke allegro "auris kierownica"
i na obrazkach trzeba sprawdzić czy jest ta wajcha np ta: http://allegro.pl/item1153539160_kierownic...yota_auris.html
zapytałem czy mi sprzeda samą wajche
nailepiej popytać kolesi co sprzedają części do auris na allegro
jak masz pytania gg: 3140815
pozdro
Napisano 09 10 2010 - 07:48
Wrócę do tematu - w salonie gościu mi pokazał, że jest ze 20 dźwigienek do tempomatu (nie wiem jakim cudem, ale każda miała inny numer katalogowy) - czy każda podejdzie?
Nusiu byłbyś taki dobry i zrobisz fotkę "dziury"? Miałeś dziurkę przygotowaną na wycięcie w kierownicy? Bo ja mam po prostu plastik tam
Nusiu byłbyś taki dobry i zrobisz fotkę "dziury"? Miałeś dziurkę przygotowaną na wycięcie w kierownicy? Bo ja mam po prostu plastik tam
Napisano 11 10 2010 - 07:45
heja
dziurkę sam sobie wyciąłem (szlifierką miniaturową) może nie wyszła idealnie
mam zamiar do troszkę poprawić i zrobić jeszcze maskownicę - ale tak jakoś zeszło
narazie upchnąłem czarną gąbką
otwór musi być dość duży bo ta główka wajchy jest spora aby ją przepchnąć od strony poduszki
ja wyciąłem za mało i podrapałem sobie dźwigienkę przy wciskaniu
ale działa to cudownie - same superlatywy - superenckie
przejechałem na tym gadżecie odraza 2000 km
i już bym nie chciał auta bez tempomatu
jak sie jeszcze opanuje jego działanie i niuansy - Panowie AMBROZJA
nie ma sensu tego kupować w salonie na allegro 60-80zł ryzyko praktycznie żadne
trzeba popytać gości na allegro czy nie mają tego elementu
http://allegro.pl/kierownica-toyota-auris-...1265109231.html
ewentualnie czy nie sprzeda samej wajchy
zdjęcia udostępnię wkrótce;)
dziurkę sam sobie wyciąłem (szlifierką miniaturową) może nie wyszła idealnie
mam zamiar do troszkę poprawić i zrobić jeszcze maskownicę - ale tak jakoś zeszło
narazie upchnąłem czarną gąbką
otwór musi być dość duży bo ta główka wajchy jest spora aby ją przepchnąć od strony poduszki
ja wyciąłem za mało i podrapałem sobie dźwigienkę przy wciskaniu
ale działa to cudownie - same superlatywy - superenckie
przejechałem na tym gadżecie odraza 2000 km
i już bym nie chciał auta bez tempomatu
jak sie jeszcze opanuje jego działanie i niuansy - Panowie AMBROZJA
nie ma sensu tego kupować w salonie na allegro 60-80zł ryzyko praktycznie żadne
trzeba popytać gości na allegro czy nie mają tego elementu
http://allegro.pl/kierownica-toyota-auris-...1265109231.html
ewentualnie czy nie sprzeda samej wajchy
zdjęcia udostępnię wkrótce;)
Napisano 11 10 2010 - 17:47
Monitoruje allegro chyba od paru miesięcy non-stop ehh, jakoś trafić nie mogę. Ci co kierownice sprzedają samej dźwigienki dać nie chcą - a kierownicy całej kupować nie chce ( no ale może w końcu kiedyś się skusze, i tak taniej niż sam element w serwisie).
Jeszcze o jedno zapytam - w renault lagunie też miałem tempomat to jeżdził on dziwnie. Tzn przyspieszał mało delikatnie, jak się jechało po płaskim to tak troche zero-jedynkowo - przyspieszał - puszczał gaz. Jak to tutaj chodzi?
Jeszcze o jedno zapytam - w renault lagunie też miałem tempomat to jeżdził on dziwnie. Tzn przyspieszał mało delikatnie, jak się jechało po płaskim to tak troche zero-jedynkowo - przyspieszał - puszczał gaz. Jak to tutaj chodzi?
Napisano 11 10 2010 - 18:42
obiecane obrazki
tu mam akurat bez maskownicy z czarnej gąbki:
http://nusiu.pl/obra...t/tempomat1.jpg
http://nusiu.pl/obra...t/tempomat2.jpg
a tempomat chodzi idealnie
nie ma żadnego szarpania na początku delikatnie potem ciśnie ile wlezie
np. zapamiętane ma 120km/h i zaczynasz np. od 60km/h i dasz przycisk RESUME to tak do 80 km/h przyspiesza delikatnie a potem ciśnie ile wlezie aż w fotel wciska.
Zauważyłem, że tempomat działa od 50km/h.
Trzeba uważać aby nie mieć za niskiego biegu np. zapamiętane SET 120km/h i dasz RESUME to na 3 biegu ciśnie do 120. Mistrzostwo świata!
aaaa jeszcze masz nastawione np. 120km/h i przyspieszasz do 150km/h. Jak weźmiesz nogę z gazu to on wraca znów do 120.
aaa dźwigienka plus+ minus- to około 2.5km/h czy li jak chcesz przyspieszyć o 10 km/h klikasz 4x
jak macie jakieś pytania zapraszam
PS. wkrótce zaprezentuje spryskiwacze świateł i xenony;)
tu mam akurat bez maskownicy z czarnej gąbki:
http://nusiu.pl/obra...t/tempomat1.jpg
http://nusiu.pl/obra...t/tempomat2.jpg
a tempomat chodzi idealnie
nie ma żadnego szarpania na początku delikatnie potem ciśnie ile wlezie
np. zapamiętane ma 120km/h i zaczynasz np. od 60km/h i dasz przycisk RESUME to tak do 80 km/h przyspiesza delikatnie a potem ciśnie ile wlezie aż w fotel wciska.
Zauważyłem, że tempomat działa od 50km/h.
Trzeba uważać aby nie mieć za niskiego biegu np. zapamiętane SET 120km/h i dasz RESUME to na 3 biegu ciśnie do 120. Mistrzostwo świata!
aaaa jeszcze masz nastawione np. 120km/h i przyspieszasz do 150km/h. Jak weźmiesz nogę z gazu to on wraca znów do 120.
aaa dźwigienka plus+ minus- to około 2.5km/h czy li jak chcesz przyspieszyć o 10 km/h klikasz 4x
jak macie jakieś pytania zapraszam
PS. wkrótce zaprezentuje spryskiwacze świateł i xenony;)
Napisano 13 03 2011 - 18:39
Auris 2008 PREMIUM, DIESEL 2.0 126 KM - tempomat działa bez zarzutów.
Zakupiłem nową kierownicę z wersji SOL i wszystko działa jakby było montowane w salonie.
Koszty:
- kierownica z Allegro 180zł
- samodzielny montaż 0zł
Czyż się nie opłaca ??
W razie pytań służę pomocą .
pozdrawiam
Zakupiłem nową kierownicę z wersji SOL i wszystko działa jakby było montowane w salonie.
Koszty:
- samodzielny montaż 0zł
Czyż się nie opłaca ??
pozdrawiam
#38 Guest_Tomek_*
Napisano 17 12 2011 - 21:46
Witam
Wiele czytałem o samodzielnym dołożeniu tempomatu i nie wytrzymałem i kupiłem cały komplet do swojej corollki e15 D4D MMT.
Oto wnioski: niestety w MMT nie wyszła żadna corollka w tempomacie ponieważ nie ma takiej możliwości. Tempomat kupiłem od koleszki który sam sobie zamontował go do 2.0 D4D i niestety rozbił samochód. Nie wiem jak w 1.4 w manualu, ale w MMT nie ma nawet w zegarach kontrolki CRUSER. Tempomat w całym komplecie wystawiłem na allegro - może kto chętny?
Wiele czytałem o samodzielnym dołożeniu tempomatu i nie wytrzymałem i kupiłem cały komplet do swojej corollki e15 D4D MMT.
Oto wnioski: niestety w MMT nie wyszła żadna corollka w tempomacie ponieważ nie ma takiej możliwości. Tempomat kupiłem od koleszki który sam sobie zamontował go do 2.0 D4D i niestety rozbił samochód. Nie wiem jak w 1.4 w manualu, ale w MMT nie ma nawet w zegarach kontrolki CRUSER. Tempomat w całym komplecie wystawiłem na allegro - może kto chętny?
#39 Guest_zybi110_*
Napisano 10 04 2012 - 14:58
Użytkownik staaasiu dnia 13 03 2011 - 18:39 napisał
Auris 2008 PREMIUM, DIESEL 2.0 126 KM - tempomat działa bez zarzutów.
Koszty:
- samodzielny montaż 0zł
Czyż się nie opłaca ??
pozdrawiam
Koszty:
- samodzielny montaż 0zł
Czyż się nie opłaca ??
pozdrawiam
Mam tego samego aurisa i chcę założyć mu tempomat czy wystarczy założyć dzwignię i wpiąć kabel.czy musi być dodatkowy moduł lub wiązka kabli.u mnie pod poduszką jest gniazdo do tego kabla a przy pedałach są kostki z kablami.chćę kupić na allegro kierownicę za 200 zł z tempo.bo nie mogę nigdzie znaleść samego CC.
Napisano 11 05 2012 - 13:55
Witajcie!
Odświeżę temacik...
Czy w 1,4 D4D ktoś zamontował tempomacik ? Czy są jakieś specjalne trudności w porównaniu z innymi wersjami ?
EDIT: Z tego co przeczytałem na różnych forach absolutnie NIKOMU nie udało się zamontować wajchy tempomatu do 1,4 D4D... owszem, kostka
w kierownicy jest, ale nie połączona ze sterownikiem, lampka-kontrolka "cruise" na tablicy rozdzielczej też jest, niestety po zamontowaniu
tempomat jest martwy, nie działa.
Nie widziałem ( ani nie znalazłem w necie)też ani jednego fabrycznego Aurisa 1,4 D4D z fabrycznym tempomatem.
Wniosek- do 1,4 D4D nie ma szans.
Ktoś potwierdzi ?
pzdr! Nix
Odświeżę temacik...
Czy w 1,4 D4D ktoś zamontował tempomacik ? Czy są jakieś specjalne trudności w porównaniu z innymi wersjami ?
EDIT: Z tego co przeczytałem na różnych forach absolutnie NIKOMU nie udało się zamontować wajchy tempomatu do 1,4 D4D... owszem, kostka
w kierownicy jest, ale nie połączona ze sterownikiem, lampka-kontrolka "cruise" na tablicy rozdzielczej też jest, niestety po zamontowaniu
tempomat jest martwy, nie działa.
Nie widziałem ( ani nie znalazłem w necie)też ani jednego fabrycznego Aurisa 1,4 D4D z fabrycznym tempomatem.
Wniosek- do 1,4 D4D nie ma szans.
Ktoś potwierdzi ?
pzdr! Nix
Pomoc
Dodaj odpowiedź