moj yaris ma 90.000 przebiegu jaki olej proponujecie?
Strona 1 z 1
jaki olej?
Napisano 30 04 2010 - 18:24
Jeśli od początku był lany pełny syntetyk i nie bierze oleju - to zostań przy pełnym syntetyku!
Przejście na gorszy olej tylko w przypadku ubytków oleju, albo w przypadku, gdy nie wiadomo jaki olej lał poprzedni właściciel, lub gdy poprzedni właściciel lał taki, a nie inny olej.
Przebieg ma znaczenie drugorzędne!
W poprzednim autku na pełnym syntetyku jeździłem do sprzedaży przy 215 tyś km ! Teraz niestety jeżdżę na mineralnym - ale tylko z tego powodu, że poprzednik na takim jeździł
Przejście na gorszy olej tylko w przypadku ubytków oleju, albo w przypadku, gdy nie wiadomo jaki olej lał poprzedni właściciel, lub gdy poprzedni właściciel lał taki, a nie inny olej.
W poprzednim autku na pełnym syntetyku jeździłem do sprzedaży przy 215 tyś km ! Teraz niestety jeżdżę na mineralnym - ale tylko z tego powodu, że poprzednik na takim jeździł
Napisano 02 05 2010 - 18:59
Użytkownik marmax3 dnia Apr 30 2010, 05:24 PM napisał
Przy duzym przebiegu zuzycie elementow silnika jest wieksze i moga byc wieksze ubytki oleju- szczegolnie syntetycznego ktory jest zadszy. Nie warto tez przeplacac. Toyota nawet w nowych silnikach zaleca oleje semi. Nawet jesli pelen syntetyk przedluzy zywotnosc silnika (czesto moze skrocic) to i tak samochod wczesniej rdza zje
Napisano 04 05 2010 - 20:52
Hmmm może jestem przewrażliwiony - ale aż mi żal autka jak rano (nawet teraz przy plus kilku stopniach) słyszę wyraźnie głośniej rozrząd. Jak auto przejedzie kilometr olej się rozgrzewa do tego stopnia, że silnik pracuje już potem cichutko.
Z drugiej strony nie mam porównania z inną toyotą, ani nawet innym szesnastozaworowcem. Seat, którym jeździłem na pełnym syntetyku nawet przy dużych mrozach był cichszy w trakcie rozgrzewania...
Z drugiej strony nie mam porównania z inną toyotą, ani nawet innym szesnastozaworowcem. Seat, którym jeździłem na pełnym syntetyku nawet przy dużych mrozach był cichszy w trakcie rozgrzewania...
Napisano 08 09 2010 - 09:27
Pełen syntetyk. Żadnych mineralnych olejów. Rozrząd słychać bo hydronapinacz łańcucha jest pusty i nim się napełni - grechocze nim troszkę... (łańcuch nie jest odpowiednio napięty). Objaw wynikający z przebiegu większego aniżeli wskazuje na to licznik. Jeżeli na syntetycznym słychać rozrząd po dłuższym postoju czy po nocy przez pół sekundy, może sekundę to na mineralnym będziesz go słyszał przez 3-4-5 sek !! No to sam sobie teraz wytłumacz który lepszy...
5W-40, 5W-50 będą najodpowiedniejsze...
5W-40, 5W-50 będą najodpowiedniejsze...
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Pomoc