|
|
![]() ![]() |
Mar 8 2006, 11:13 AM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 822 Dołączył: 3-January 06 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 22 |
Zakładam nowy temat. Proszę wszystkich o opisanie swoich doświadczeń, opinii i porad. Gdzie myjecie autka, myjnie ręczne, mechaniczne czy sami to robicie.
Jakie środki stosujecie do mycia, woskowania co polecacie innym. |
|
|
|
Mar 8 2006, 05:09 PM
|
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 566 Dołączył: 3-February 06 Skąd: z PL Użytkownik nr: 37 |
QUOTE(ZicZac @ Mar 8 2006, 11:13 AM) Zakładam nowy temat. Proszę wszystkich o opisanie swoich doświadczeń, opinii i porad. Gdzie myjecie autka, myjnie ręczne, mechaniczne czy sami to robicie. Jakie środki stosujecie do mycia, woskowania co polecacie innym. [right][snapback]1330[/snapback][/right] Preferuje myjnie ręczną i w ramach wolnego czasu nawet samemu można wypucować autko |
|
|
|
Mar 8 2006, 09:34 PM
|
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 678 Dołączył: 2-February 06 Skąd: śląsk Użytkownik nr: 35 |
staram sie myc wlasnorecznie jesli to mozliwe, jesli nie to wybieram sie na pobliska myjnie reczna, ale niezbyt chetnie bo kiedys dupek na myjni tak zapamietali pucowal mi lusterko ze zepsul reczny mechanizm regulacji od wewnatrz. raz probowalem pasty woskujacej ale wlacznie z dwukrotnym myciem przed i polerowaniem zajelo mi to cale dwa dni i rece mi juz odpadaly wiec raczej tego nie bede powtarzal. dobre sa pasty lekkoscierne typu tempo, ale to nie na nowe wozki, bo to sie przydaje przy mocniej wzartym brudzie jak ptasie guano czy trupiarnia owadow na masce. kiedys probowalem wosku w sprayu. kompletne dno, powloka na lakierze zrobila sie taka lekko lepka i wkrotce caly woz pokryl sie drobnym pylem. odradzam. |
|
|
|
Mar 9 2006, 08:45 AM
|
|
![]() Toyota Styler ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1.149 Dołączył: 30-October 05 Skąd: BI..... Użytkownik nr: 8 |
Myjka - tylko własnoręczna chyba, że duży mróz
Co do pucowania, to woskuję preparatem Turtle Wax. Najlepszy wosk jaki używałem. Dobry wosk poznaje się po tym, że po wypicowaniu jednego elementu karoserii czuje się robotę w rękach -------------------- ![]() |
|
|
|
Mar 9 2006, 10:36 AM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 822 Dołączył: 3-January 06 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 22 |
QUOTE(Marcinn @ Mar 9 2006, 08:45 AM) Myjka - tylko własnoręczna chyba, że duży mróz Co do pucowania, to woskuję preparatem Turtle Wax. Najlepszy wosk jaki używałem. Dobry wosk poznaje się po tym, że po wypicowaniu jednego elementu karoserii czuje się robotę w rękach [right][snapback]1354[/snapback][/right] Ciężko będzie dach zrobić, za niski jestem Rozumiem że daliście sobie spokuj ze środkami tego typu zalecanymi i oferowanymi w sprzedaży przez Toyote. Pewnie drogie a jak z jakością ? Stosował ktoś? |
|
|
|
Mar 9 2006, 03:28 PM
|
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 566 Dołączył: 3-February 06 Skąd: z PL Użytkownik nr: 37 |
QUOTE(ZicZac @ Mar 9 2006, 10:36 AM) Rozumiem że daliście sobie spokuj ze środkami tego typu zalecanymi i oferowanymi w sprzedaży przez Toyote. Pewnie drogie a jak z jakością ? Stosował ktoś? [right][snapback]1358[/snapback][/right] Właśnie też jestem ciekaw opinii na ten temat. |
|
|
|
Mar 9 2006, 05:16 PM
|
|
![]() Toyota Styler ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1.149 Dołączył: 30-October 05 Skąd: BI..... Użytkownik nr: 8 |
QUOTE(ZicZac @ Mar 9 2006, 10:36 AM) Rozumiem że daliście sobie spokuj ze środkami tego typu zalecanymi i oferowanymi w sprzedaży przez Toyote. Pewnie drogie a jak z jakością ? Stosował ktoś? [right][snapback]1358[/snapback][/right] QUOTE(Nord86 @ Mar 9 2006, 03:28 PM) Właśnie też jestem ciekaw opinii na ten temat. [right][snapback]1386[/snapback][/right] Proponuję samemu przetestować Ja nie będę sprawdzał, ponieważ korzystam z b. dobrych środków, które sprawdzają mi się od kilku ładnych lat -------------------- ![]() |
|
|
|
Mar 9 2006, 05:23 PM
|
|
QUOTE(Marcinn @ Mar 9 2006, 05:16 PM) Proponuję samemu przetestować Ja nie będę sprawdzał, ponieważ korzystam z b. dobrych środków, które sprawdzają mi się od kilku ładnych lat [right][snapback]1390[/snapback][/right] Najpierw trzeba mieć na czym Jakie stoszujesz jeszcze poza woskiem, który podałeś wcześniej? |
|
|
|
Mar 9 2006, 05:37 PM
|
|
QUOTE(Nord86 @ Mar 9 2006, 05:23 PM) Jakie stoszujesz jeszcze poza woskiem, który podałeś wcześniej? [right][snapback]1393[/snapback][/right] Jeśli chodzi o szampony to wybieram te bez wosku jakiś renomowanych firm. Do szyb stosuję ajax - nie pozostawia smug Do usuwania zeschłych owadów - preparat shella (różowy) ponad to chroni lakier Wosk, to już pisałem. Jest jeszcze świetny środek do neutralizowania zapachów - Odor Out (Turtle wax) To na razie wszystko, co przetestowałem -------------------- ![]() |
|
|
|
Mar 9 2006, 08:23 PM
|
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 925 Dołączył: 20-November 05 Użytkownik nr: 10 |
Ja rolke pucuje równeiz wlasno recznie przy uzyciu myjki wysokocisnieniowej.
odradzam w zimne ponizej -2 jest jzu nei weslo jezeli chodzi o szampon to shela bez wosku. polerke robie owszem ale raczej na specjane okazje.... uzywam do tego bardzo dobrej pasy ze starych zapasów ojca stosuje rowniez na specjalne okazje czarnidło do opon... -------------------- |
|
|
|
Mar 9 2006, 08:56 PM
|
|
QUOTE(xtreme100 @ Mar 9 2006, 08:23 PM) uzywam do tego bardzo dobrej pasy ze starych zapasów ojca stosuje rowniez na specjalne okazje czarnidło do opon... [right][snapback]1414[/snapback][/right] tej pasty castrol już chyba nie robi? jakiej firmy i jakie efekty daje to czarnidło? -------------------- ![]() |
|
|
|
Mar 9 2006, 09:04 PM
|
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 925 Dołączył: 20-November 05 Użytkownik nr: 10 |
NIE PRODUKUJA JUZ
ostatki, koncze juz..... a to czarnidło to chyab jest AUTOLAND ale nie pamietam... ale nie jest to długotrwałe... -------------------- |
|
|
|
Mar 9 2006, 09:15 PM
|
|
QUOTE(xtreme100 @ Mar 9 2006, 09:04 PM) NIE PRODUKUJA JUZ ostatki, koncze juz..... [right][snapback]1419[/snapback][/right] tak myślałem, a szkoda bo dobra sprawa -------------------- ![]() |
|
|
|
Mar 9 2006, 09:42 PM
|
|
Super jest ale trzeba sie narobic ....
juz sie zastanawiałem nad kupne takiej małej polerki froterki czy jak to sie tam zwie -------------------- |
|
|
|
Mar 9 2006, 10:26 PM
|
|
QUOTE(xtreme100 @ Mar 9 2006, 09:42 PM) Super jest ale trzeba sie narobic .... [right][snapback]1422[/snapback][/right] nooo baa -------------------- ![]() |
|
|
|
Mar 9 2006, 10:44 PM
|
|
NIE MA u mnei w Czeladzi i w Katowicahc drugiej takeij wypucowanej ROLKI
-------------------- |
|
|
|
Mar 10 2006, 08:57 AM
|
|
|
Ja raz wypolerowałem malucha Plastmalem, całkiem fajnie wyglądał. Ale w zime przywaliłem nim, poszedł do blacharza. Później to olałem mycie i woskowanie bo i tak rdza powyłazi. W 1994 tak dobrze nie robili a i warsztat niebardzo dobry wybrałem.
|
|
|
|
Mar 10 2006, 11:21 AM
|
|
|
QUOTE(xtreme100 @ Mar 9 2006, 08:23 PM) Ja rolke pucuje równeiz wlasno recznie przy uzyciu myjki wysokocisnieniowej. [right][snapback]1414[/snapback][/right] Jakiej firmy i jaki model, z dozownikiem środka myjącego czy nie. Nie boisz sie że lakier zedrze? |
|
|
|
Mar 10 2006, 03:08 PM
|
|
myjka taka zielona
jest tam niby podana wartos jakiegos tam cisnienia itp ale nei udalo mi sie tego uzysakc poniewaz podaje wode z kanału mała pompka i dopier do myjki. ma ona dozownik wbudowany ale nie korzystam z niego poniewaz przy małym cisnieniu nie zdaje to egzaminu. nie che sie pienic. jezeli chodiz o lakier to sie NIE BOJE dlaczego ? Poniewaz kupiłem specjalny srodek niby ten co maja ci na myjniach ..... szkopuł w tym ze nie rozcienczyłem go nawet wtedy mi sie enichciał pienic ... poczym dowiedziałę sie ze tak NIE WOLNO ROBIC ! i dziwia sie ze mi ten lakier jeszcze zyje robie tak: namaczanie , gabka z płyne , pucu pucu... , spłukanie itp ..... -------------------- |
|
|
|
Mar 10 2006, 03:15 PM
|
|
|
QUOTE(xtreme100 @ Mar 10 2006, 03:08 PM) myjka taka zielona jest tam niby podana wartos jakiegos tam cisnienia itp ale nei udalo mi sie tego uzysakc poniewaz podaje wode z kanału mała pompka i dopier do myjki. ma ona dozownik wbudowany ale nie korzystam z niego poniewaz przy małym cisnieniu nie zdaje to egzaminu. nie che sie pienic. jezeli chodiz o lakier to sie NIE BOJE dlaczego ? Poniewaz kupiłem specjalny srodek niby ten co maja ci na myjniach ..... szkopuł w tym ze nie rozcienczyłem go nawet wtedy mi sie enichciał pienic ... poczym dowiedziałę sie ze tak NIE WOLNO ROBIC ! i dziwia sie ze mi ten lakier jeszcze zyje robie tak: namaczanie , gabka z płyne , pucu pucu... , spłukanie itp ..... [right][snapback]1448[/snapback][/right] |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.09.2010 - 6:17 |