Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków: Wilgoć (woda) w komorze koła zapasowego - Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Wilgoć (woda) w komorze koła zapasowego

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   neer Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 24 08 2009 - 16:42

Ostatnio podczas gruntownego sprzątania samochodu zauważyłem, że odpadła jedna z gum montowanych od spodu maty komory bagażnika. Na tych gumach mata ta opiera się na kole zapasowym. Guma leżała na dnie komory koła zapasowego i była delikatnie nasiąknięta wodą. Skąd tam woda? Po wyjęciu koła zapasowego zauważyłem, że w kilku zagłębieniach podłogi komory koła zapasowego stoi niewielka ilość wody. Dodatkowo, masa uszczelniająca (coś w rodzaju kitu), która występuję w niektórych miejscach na podłodze komory koła zapasowego, jest również nasiąknięta wodą. W podłodze komory koła zapasowego znajdują się dwa korki. Są one raczej szczelne. Czy możliwe jest, żeby woda dostała się do komory koła zapasowego od spodu, przez te korki? Nie sądzę, żeby taka ilość wody była wynikiem parowania, skraplania itp.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Panzerkardinal Ikona

• Newbie
  • Pip

Napisano 17 10 2010 - 16:00

Wczoraj w czasie wkładania zakupów zauważyłem, że przy prawej tylnej lampie jest delikatny kożuszek jakby pleśń. Przetarłem go ręcznikiem papierowym, okazało się że cału róg jest mokry. Oczywiście wyłożyłem wszystko z bagażnika, wyciągnąłem matę (dobrze zroszona od wewnętrznej srtony) i zapas, a tam sporo ok. 1 litra wody ?!?!? Porobiłem parę fotek, wyciągnąłem 2 koreczki, woda zleciała, powycierałem ile mogłem jutro dzwonię do serwisu.
Prawdopodobna przyczyna to: "fachowa" wymiana wiosną tylnych lamp które parowały - tak sądzę bo nic mi się w ostanim czasie nie wylało. Radzę posprawdzajcie swoje bagażniki bo może macie tam akwarium i nic o tym nie wiecie. Jeżeli ktoś ma jakieś domysły skąd ewentualnie ta woda to piszcie.Dzięki.
0

#3 Guest_Guest_michkra_*_*

• Grupa: Goście

Napisano 18 10 2010 - 10:56

Polecam sprawdzenie kratki wywietrznika.
Z prawej strony w schowku na lewarek.
Tak jest taka kratka i jezeli zle siedzi albo ma uszkodzona uszczelke to leci tamtedy woda.
Miałem tak ostatnio i pomoglo wyciagniecie jej i przyklejenie uszczelki do kratki na silikon
Teraz juz woda nie dostaje sie do bagaznika.
Uszczelka zostala uszkodzona przez rozne rzeczy ktore byly wozone w tym schowku.
Teraz woze tam tylko lewarek.
pozdro
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   neer Ikona

• Newbie
  • Pip

Napisano 13 12 2010 - 16:51

W moim samochodzie wymieniono obydwie kratki wentylacyjne umieszczone pod tylnymi lampami. Niestety nic to nie dało. Kiedyś przez przypadek zauważyłem stróżkę wody wypływającą spod tylnej lampy (prawej). Okazało się, że uszczelka była zabrudzona i przepuszczała wodę do wewnątrz. Teraz wszystko gra i buczy. Początkowo myślałem, że woda dostaję się przez chlapacz kratki wentylacyjnej tylnej prawej lampy - taki gumowy fartuch. Tamtędy bowiem 'miszcze' poprowadziły przewody od czujników parkowania, co powoduje, że fartuch nie opada swobodnie na ramkę kratki.
0

#5 Guest_Janusz_*

Napisano 28 01 2012 - 17:25

Wyświetl postUżytkownik neer dnia 24 08 2009 - 16:42 napisał

Ostatnio podczas gruntownego sprzątania samochodu zauważyłem, że odpadła jedna z gum montowanych od spodu maty komory bagażnika. Na tych gumach mata ta opiera się na kole zapasowym. Guma leżała na dnie komory koła zapasowego i była delikatnie nasiąknięta wodą. Skąd tam woda? Po wyjęciu koła zapasowego zauważyłem, że w kilku zagłębieniach podłogi komory koła zapasowego stoi niewielka ilość wody. Dodatkowo, masa uszczelniająca (coś w rodzaju kitu), która występuję w niektórych miejscach na podłodze komory koła zapasowego, jest również nasiąknięta wodą. W podłodze komory koła zapasowego znajdują się dwa korki. Są one raczej szczelne. Czy możliwe jest, żeby woda dostała się do komory koła zapasowego od spodu, przez te korki? Nie sądzę, żeby taka ilość wody była wynikiem parowania, skraplania itp.

0

#6 Guest_janusz_*

Napisano 28 01 2012 - 17:28

Mam podobny przypadek AURIS diesel pełno wody w kole zapasowym przy deszczowej pogodzie. Auto mamy od nowego i nie było z nim problemów. teraz jest. wiek auta 3 lata + 4 miesiace. Może ktoś znalazł rozwiazanie na ten problem. porposze o info 54641@wp.pl
0

#7 Guest_Tomek_*

Napisano 27 02 2012 - 17:07

Wyświetl postUżytkownik janusz dnia 28 01 2012 - 17:28 napisał

Mam podobny przypadek AURIS diesel pełno wody w kole zapasowym przy deszczowej pogodzie. Auto mamy od nowego i nie było z nim problemów. teraz jest. wiek auta 3 lata + 4 miesiace. Może ktoś znalazł rozwiazanie na ten problem. porposze o info 54641@wp.pl

0

#8 Guest_Tomek Auris 1.6_*

Napisano 27 02 2012 - 17:10

Miałem ten sam problem...ok 2 litrów w w kole zaposowym....W ASO za jedyne 300zl zrobili to w 3-4 godzinki....powiedzieli mi ze to czesty przypadek...a mianowice chodzi o skrzela ktore sa w nadkolach i doprowadzaja powietrze....naprawa w aso polega na zaklejeniu nieszczelnosci
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych