Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków: PREMIERA - Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

PREMIERA

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinn Ikona

• Toyota Styler
  • PipPipPip
  • Grupa: Moderatorzy

Napisano 10 01 2006 - 17:25

Cytat

Ktoś moze cos jeszcze zauwazył niepokojącego ?

Pytam o minusy, bo musze sie przygotować psychicznie

Minusy??? Silnik 1.0, tandetne plastiki, mało porywcza linia nadwozia. Narazie tyle :D
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   manticore Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 10 01 2006 - 17:28

sorry:)
pozytywow jest zdecydowanie wiecej niz negatywow - przynajmniej mowiac o wersji 1.3 nowego Yarisa.

Jedyny maly minus, jaki rzucil mi sie w oczy to byc moze troszeczke mniej czytelny wyswietlacz na desce (w sensie kontrolki - sa chyba bardziej upchane niz w starym Yarisie), aczkolwiek wiele rzeczy tez w desce usprawniono (przeniesiono tam zegar, chyba tez wskaznik temperatury)

wiesz, jakos jestem spokojny o Twoja psychike :D jesli jeszcze bedzie tak samo bezawaryjna jak poprzednik (a pewnie bedzie) to nic tylko wlewac paliwo i jezdzic :)
pozdrawiam:)
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinn Ikona

• Toyota Styler
  • PipPipPip

Napisano 10 01 2006 - 18:52

manticore, a nie zauważyłeś, że Y II jest zrobiony jednak bez smaku? Nie wiem, może to tylko moja opinia ale nie widzę w nim tego czegoś, czym dotychczas Toyota nas raczyła: delikatnością, łagodną sylwetką, stylem innym od wszystkich. Pomijając fakty tandetnych plastików zauważ, że Y II staje się podobny do aut europejskich, co mi osobiście się nie podoba :D
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   manticore Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 10 01 2006 - 21:16

to prawda, ze YII jest nieco mniej oryginalny od poprzednika - przynajmniej na zewnatrz:) ale mi to nie przeszkadza - mysle, ze i tak bedzie rozpoznawalny. Plastiki chyba byly duzo bardziej tandetne w jedynce (przynajmniej pierwszej edycji), a rezygnacja z lagodnych ksztaltow na rzecz bardziej ostrych chyba wyszlo temu autku na zdrowie. To chyba kwestia gustu...
0

#25 Guest_Mario_*

• Grupa: Goście

Napisano 11 01 2006 - 09:12

Witam wszystkich :)
Jestem tu nowy lecz od jakiegos tygdnia czytuje co sie pojawia na temat Aygo oraz Yariska II.
Chcialbym dorzucic tez wlasne spotrzezenia.
W dniu wczorajszym w salonie Carolina Car Company odbylem jazde Yarisem II 1.0 VVTi 5d Luna. Mialem wczesniej okazje jezdzic Yarisem pierwszej generacji z silnikiem 1.0 68KM. Bylem wtedy zachwycony dynamika i praca jednostki. Sam jestem uzytkownikiem Seata Ibizy 1.4 60KM z roku 99 wiec pozwole sobie przyrownywac aktualnego Yariska do niej oraz Yarisa I.
Takze wracajac do nowego modelu. Ogladalem go juz w niedziele i autko wydalo mi sie sympatyczne. Umuwilem sie na jazde gdyz chcialem miec porownanie co do wymienionych powyzej autek. Po czesci dlatego ze zastanawiam sie nad zmiana pojazdu :)
Po zajeciu miejsca w samochodziku i uruchomieniu silnika pierwsze co mi sie rzucilo w oczy to zegary. Sa bardzo podobne do Yarisa I ale jednak roznia sie nieznacznie. Co do ich czytelnosci to nie bede sie wypowiadal gdyz jest to raczej kwestia indywidualnych upodoban. Mi osobiscie podoba sie takie rozwiazanie. Chociaz nadal obrotomierz jest malo czytelny. To jest bardziej ozdobnik niz uzyteczny przyrzad. Kolejna rzecz ktora rzuca sie w oczy albo raczej w ucho to dzwiek silnika. Faktycznie troszke dziwnie sie pracuje :-) Dziwi mnie powrot producentow do jednostek trzycylindrowych. Pierwsze skojarzenia co do dziwkow to chyba Matiz albo jakas kosiarka do trawy :D
No ale po kolej. Ustawianie lustereczek (zejfajnie ze elektryczne), fotelika i w droge. I tu pierwsze mile doswiadczenie. Bardzo lekko dziala wspomaganie kierownicy ktore zmniejsza sie wraz z predkoscia jazdy. Wiec znalazlem sie na ulicy. Pierwszy bieg - silniczek smiesznie terkocze - ale calkiem niezle sie zwija. I tym sposobem dolecialem do 110 km/h. Hmm moje odczucia. Calkiem niezle sie zwija. Powaznie. Mysle ze 15.7 sekundy to jest czas na wyrost. Do tego dosc sztywne zawieszenie. Cos co lubie. W koncu prawie wszystkie samochody koncerny VW tez sa dosc twarde. Ale dzieki temu dobrze sie prowadza nie to co francuskie lozka wodne :)
Pojezdzilem sobie tak z 15 min tym autkiem i przyznam ze jak odpuscilem sobie wsluchiwanie sie w dzwiek silniczka to samochodzik jest super. Do tago radyjko ladnie przygrywa. Bardzo czysto i wyraznie.
A wlasnie nic nie pisalem o hamulcach. Mysze przyznac ze sa dosc skuteczne. ABS wlacza sie dosc puzno ale w stanowczy sposob. Takze kierowcy nie powinni sie bac korzystania z hamulcow (jak dziadkowie ktorzy pokupowali sobie nowe samochody i hamuja na odcinku 400m - tak tak 400 a nie 40 :) )
Ogolnie moje wrazenia sa jak najbardziej pozytywne. Zastanawia mnie gadanie ludzi typu: kiepskie plastiki, slaby silnik. A przepraszam bardzo czego oczekiwac za 40 tys. pln?? Licza na to ze beda mieli plastiki niczym Lexus a silniki jak Porsche?? Za 40 tys. PLN otrzymujesz calkiem dobrze wyposazony samochodzik ktory calkiem nmiezle sie zbiera. Na ten przyklad wezcie sobie VW Polo ktore to kosztuje bodajze z 35-36 tys a oprocz 2 poduszek nic nie ma. Silniczek 1.2 6V 55KM. Wiem jak to jezdzi :) Mialem okazje sprobowac. Faktycznie nadrabia elestycznosc wieksza pojemnoscia ale ogolnie to jest poprostu mul. Wykonczenie Polo jest tez ze tak powiem takie sobie. Do tego prawie nikt z Europejskich producentow nie daje 3 lat gwarancji.
Sadze ze do 40 PLN Yaris jest najlepszym wyborem. Takie jest moje skromne zdanie.
Przepraszam za moje wywody ale jakos tak mi sie rozpisalo :)

Mam nadzieje ze moja opinia w jakis sktromny sposob moze sie komus przydac.

Pozdrawiam wszystkich

P.S.
A wlasnie Ranault Clio III jest do kitu :-) za male jakies takie. A Punto II to dopiero sproboje obadac :)
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   manticore Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 09:27

dzieki za info - jestem strasznie ciekawy jazdy ver z litrowym silnikiem. Czytalem (chyba nawe na tej stronie), ze - pomijajac osiagi - ponoc przod nie jest dostatecznie dociazony i cierpi na tym stabilnosc auta...
nie ukrywam ze m.in. dlatego bede zmuszony chyba dolozyc do 1.3, poniewaz stabilnosc to to, co mi przeszkadza w moim obecnym Yarku. Niestety wg mnie niezbyt pewnie trzyma sie przy ostrych zakretach i predkosci powyzej 60km/h. Zawsze mam wrazenie ze sie w koncu przewroce:) mam nadzieje ze w nowym Yarku 1.3 bedzie duzo lepiej (niestety nie mialem mozliwosci przetestowania tego podczas jazdy)
pozdr:)
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinn Ikona

• Toyota Styler
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 16:56

Cytat

Zastanawia mnie gadanie ludzi typu: kiepskie plastiki, slaby silnik. A przepraszam bardzo czego oczekiwac za 40 tys. pln??

Pomijając plastiki :) Sprawdź Aygo (mówię poważnie). Zobaczysz, co potrafi ten silniczek :D Tylko nie baw się nim w jazdę miejską a ciągnij do odcinki :) Nie mam więcej pytań :)

Cytat

Niestety wg mnie niezbyt pewnie trzyma sie przy ostrych zakretach i predkosci powyzej 60km/h. Zawsze mam wrazenie ze sie w koncu przewroce:)

Obniżasz zawiechę i spox :)
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   xtreme100 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 20:21

Użytkownik manticore dnia Jan 11 2006, 10:27 AM napisał

Niestety wg mnie niezbyt pewnie trzyma sie przy ostrych zakretach i predkosci powyzej 60km/h. Zawsze mam wrazenie ze sie w koncu przewroce:)

Prosze Cie... Sie wystraszyłem...

Masz tylko wrazenie ... mam nadzeje i nie spotkałes sie z przypadkiem wywrotki ??

Ja sobie lubie tak skromnie dynamicznie posmigać po miescie i mnie teraz trosze podąłmałes... ??

Prosze o zdementowanie tej plotki :D :)
Dołączona grafikaDołączona grafika
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   manticore Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 20:37

nie nie, moj Yarek trzyma sie w miescie bardzo dobrze - bez obaw:) tez lubie poszarzowac... mam tylko takie miejsce - zjazd na obwodnice trojmiejska - w formie dosc ostrego i dlugiego luku. Jak to na zjezdzie na obwodnice, trza dac nieco w rure....no a tam musze zdjac noge z gazu, bo jak wrzucam trojeczke i przyduszam do setki to tak troche niepewnie sie czuje:) przechyl jest dosc mocny. Ale gdzies tu na forum przeczytalem, ze powyzej pewnej predkosci zaden samochod nie jest stabilny na ostrych zakretach, wiec bez obaw :)

o wywracajacych sie Yarisach nie slyszalem :) jedynie o Mercedesach klasy A :D
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   xtreme100 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 21:24

Użytkownik manticore dnia Jan 11 2006, 09:37 PM napisał

o wywracajacych sie Yarisach nie slyszalem  :) jedynie o Mercedesach klasy A  :D

No i niech tak pozostanie :)

no A klasa wersja pierwsza nie przezła pozytywanie testu łosia przy predkosci 60km/h ale ta obecna wesja jest juz ponioc stabilna...
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinn Ikona

• Toyota Styler
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 21:29

Użytkownik xtreme100 dnia Jan 11 2006, 10:24 PM napisał

ale ta obecna wesja jest juz ponioc stabilna...
Wyświetl post

Y II też. Bez obaw :D
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   ZicZac Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 21:35

xtreme
Jazde próbną zrobiłeś jakimś ?
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   xtreme100 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 21:42

Tiaaa Powiem tak nie jest to S 600 :D ale jezdzi nie hałasuje bardzo (mnije jak igo)

oponki ma wieksze co tez jest istotne dla bezpiecznstwa...

wrzenia z jazdym hmmm nie moge stwierdzic dokąłdnie co w nim siedzi jak nie pojezdze dłuzej
miałe okazje jechac 5 drzwiową Terra 1.0 VVTi Dla mnie na pierwszy samochud REWELACJA jezdze sobie rolka czem od strszych w sumie nei widze róznicy lepiej sie parkuej napewno ;p

opowiem wiecej jak bedzie po sesji i wpadne do Dila z moze połową kasy zeby rejstracje sobie jakąś dobra upolowac :) :)
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinn Ikona

• Toyota Styler
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 21:47

Cytat

miałe okazje jechac 5 drzwiową Terra 1.0 VVTi Dla mnie na pierwszy samochud REWELACJA jezdze sobie rolka czem od strszych w sumie nei widze róznicy

Jak nie widać różnicy, to po co przepłacać :D
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   xtreme100 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 11 01 2006 - 22:12

Heheh no własnie ;p

Teraz sie smieje ze strszych bo beda znowu ubezpieczac FULL auto i warotś bedzie bardzo zblizona do ceny mojego nowego :D :)
0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   manticore Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 16 01 2006 - 08:58

hmmm
po gruntownym przeanalizowaniu mojej sytuacji finansowej cosik mi sie widzi, ze zajade nieco mniej ambitnie - terra 1.0 5d :D i to pewnie na pocz przyszlego roku jak jakies ladniutkie promocje beda na modele z zeszlego roku... eh
musze sie teraz ta jedynka przejechac - strasznie jestem ciekaw jaka bedzie roznica :)
0

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinn Ikona

• Toyota Styler
  • PipPipPip

Napisano 16 01 2006 - 16:08

Jeździłem tylko raz Yarkiem I i raz Y II 1.0. W pamięci utkwiła mi I :D
0

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   manticore Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 18 01 2006 - 19:33

veni, vidi...kupie :D

wlasnie wrocilem z jazdy YII 1.0. Jechalem mniej wiecej ta sama trasa co poprzednio (miasto) wiec predkosci oszalamiajacych nie osiagalem (90 to max) i powiem Wam, ze wydaje mi sie, ze oprocz odglosu dobiegajacego spod maski (jest nieco glosniej, no i silnik 'terkocze') roznicy miedzy ta toyka a yII 1.3 nie zauwazylem...wydaje mi sie, ze jest tak samo mulowata jesli chodzi o przyspieszenie jak 1.3 - oba wg mnie maja gorsze depniecie niz moja obecna toyka z litrowym silnikiem. Ale to na pewno kwestia dotarcia...wydaje mi sie, ze roznice miedzy 1.0 a 1.3 (yII) beda dopiero przy wiekszych predkosciach, jakich nie dane mi bylo osiagnac :) dynamika w literku jest swietna, silnik jest tak samo elastyczny jak moj obecny 4-cylindrowy literek...generalnie zyc nie umierac. Spokojnie mozna zainwestowac w silnik litrowy wg mnie - oczywiscie jesli ktos lubi dynamiczna, ale niezbyt porywcza jazde :)
no i zrezygnowalem z koloru ceglanego. Na probniku wyglada zupelnie inaczej niz na zdjeciu...i troche sie obawiam, ze nie bedzie w rzeczywistosci wygladac to ladnie (w Gdansku bylby do odbioru w maju). Chyba zejde na zwykly czerwony - 1400 taniej :) wiecie, na karku jeszcze kredyt na mieszkanie :)
ech, zakochalem sie... :) :)
0

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   manticore Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 19 01 2006 - 10:58

nie wiem czy zauwazyliscie, ale na stronie toyoty pojawil sie konfigurator nowego Yarisa - szczegolnie ciekawie prezentuje sie mozliwosc obejrzenia srodka (panoramka 360st)
polecam:)
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2