Witam,
w zeszłym tygodniu stuknęła mojemu Yarisowi 70'ka - 70000km. Od wczoraj zauważyłem, że po włączeniu auta przez parę sekund (4-5 razy się zaświeca) miga kontrolka z prawej strony wyświetlacza z symbolem "klucza". W instrukcji (niestety niemieckiej) znalazłem informację, że oznacza to wymianę oleju i filtra.
Robiłem to 5 tys. km temu (nie w ASO) i mechanik pewnie nie odhaczył tego w komputerze auta (na pewno znaczy się, bo nie podłączał niczego - po prostu wymienił olej i filtry)
Czy jest możliwość samodzielnego zgaszenia tej lampki? Może za kilkaset km przestanie migać? Czy niestety czeka mnie wizyta w ASO czy innym warsztacie, gdzie będą mogli odznaczyć, że wymiana oleju się odbyła???
Strona 1 z 1
Kontrolka "klucz" - wymiana oleju
Napisano 02 09 2010 - 14:14
jeździsz D4D zapewne ale czy nie zwróciłeś uwagi, że tak jest przy każdym uruchomieniu silnika.
Kontrolka przypominająca o wymianie oleju pali się cały czas jeśli zbliża się termin wymiany a skasowac możesz sam i wcale nie musisz wymieniac oleju.
Jeśli chcesz więcej informacji to poszukaj na forum wielokrotnie było o tym.
Kontrolka przypominająca o wymianie oleju pali się cały czas jeśli zbliża się termin wymiany a skasowac możesz sam i wcale nie musisz wymieniac oleju.
Jeśli chcesz więcej informacji to poszukaj na forum wielokrotnie było o tym.
Napisano 03 09 2010 - 07:35
Użytkownik bis24 dnia Sep 2 2010, 02:14 PM napisał
jeździsz D4D zapewne ale czy nie zwróciłeś uwagi, że tak jest przy każdym uruchomieniu silnika.
zapalała się ale po kilku sekundach gasła. Jestem wyczulony na wszelkie "nienormalne" objawy w aucie - typu migające kontrolki, dziwne dźwięki. Więc trochę się tym zaniepokoiłem
Użytkownik bis24 dnia Sep 2 2010, 02:14 PM napisał
Już udało mi się uzyskać info (z innego forum).
Dla przypomnienia innym, żeby było łatwiej znaleźć.
Jak skasować inspekcję:
1. włączyć zapłon,
2. ustawić licznik kilometrowy na tryb dzienny A,
3. wyłączyć zapłon,
4. wcisnąć przycisk zmiany wyświetlania kilometrów (ten przy liczniku po lewej stronie),
5. cały czas trzymając włączyć zapłon i trzymać aż na liczniku w miejscu gdzie są kilometry znikną migające kreski.
6. inspekcja została skasowana
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Pomoc