Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków: Klocki hamulcowe - Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Klocki hamulcowe

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcin Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 22 08 2006 - 18:29

Witam
Wlasnie sprawdzalem klocki hamulcowe,jeszcze nie byly nigdy wymieniane ( przebieg 44 000 km).
Mam pytanie ,ta warstwa na klockach co sie sciera ma 3-4 mm - czy klocki sa juz do wymiany.
I czy warto kupywac klocki na allegro - chodzi mi te co twierdza ze sa orginalne ?
Moze ktos kupywal juz na allegro do Y1 - to poprosze o nick sprzedajacego
Pzdr
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   CarinaGTI Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 23 08 2006 - 09:29

Użytkownik Marcin dnia Aug 22 2006, 08:29 PM napisał

Witam
Wlasnie sprawdzalem klocki hamulcowe,jeszcze nie byly nigdy wymieniane ( przebieg 44 000 km).
Mam pytanie ,ta warstwa na klockach co sie sciera ma 3-4 mm - czy klocki sa juz do wymiany.
I czy warto kupywac klocki na allegro - chodzi mi te co twierdza ze sa orginalne ?
Moze ktos kupywal juz na allegro do Y1 - to poprosze o nick sprzedajacego
Pzdr
Wyświetl post

ja nie kupowałem przez allegro, ale mogę polecić EBC greestuffy - znacznie lepiej działają od oryginalnych, cena nie jest niska ale warto. Ze swojego doświadczenia mogę polecic Wokingi - nie zostawiają pyły na alusach, nie piszczą, a są w miare tanie - zaplacilem za nie 80zł, swoje klocki wymieniłem dopiero przy 59kkm :D
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   michal2280 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 14 03 2007 - 19:12

Witam! YII przebieg 14,6kkm czyli niedługo przegląd. W poprzednim samochodzie miałem niebezpieczne przygody z hamulcami, więc jestem trochę przewrażliwiony na tym punkcie i zanim coś wytknę w serwisie przed przeglądem wole się upewnić czy zauważyliście podobne "zjawiska":

- podczas jazdy w deszczu, szczególnie na dłuższych odcinkach bez hamowania (np. na autostradzie) mam wrażenie jakby przy pierwszym lekkim wciśnięciu (np. zjazd z autostrady) hamulec nie reagował (był twardy), a dopiero mocniejszcze przyciśnięci powodowało hamowania, ale już z „efektem” szarpnięcia. Zdarza się to zarówno mi jak i mojej kobiecie także raczej wykluczam że powodem jest np. za ciężka stopa :) Dzieje się tak od samego początku (czyli ok. od 1roku)

- mam wrażenie że ostatnim czasem zaczęły hamulce hałasować, ale tylko przy małych prędkościach, zdarza się ze zapiszczą no i słychać wyraźne tarcie. Na pewno jest to przód bo przy hamowaniu ręcznym (przy małej prędkości oczywiście max. 10km/h) jest cichutko. Wcześniej było to niezauważalne. Czyżby klocki? Martwi mnie to, bo z tego co wyczytałem to okładziny nie są objęte gwarancja.

Z góry dzięki za rady i wasze spostrzeżenia.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ToYaris Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Yaris 2, Luna, motorek 1,0.

Napisano 14 03 2007 - 20:08

[quote name='michal2280' date='Mar 14 2007, 07:12 PM']
- podczas jazdy w deszczu, szczególnie na dłuższych odcinkach bez hamowania (np. na autostradzie) mam wrażenie jakby przy pierwszym lekkim wciśnięciu (np. zjazd z autostrady) hamulec nie reagował (był twardy), a dopiero mocniejszcze przyciśnięci powodowało hamowania, ale już z „efektem” szarpnięcia. Zdarza się to zarówno mi jak i mojej kobiecie także raczej wykluczam że powodem jest np. za ciężka stopa :) Dzieje się tak od samego początku (czyli ok. od 1roku)[/quote]
Normalka, hamulec(szczęki lub klocki) jest "mokry" i może tak reagować. A w ogóle, to Yarek II jest bardzo czuły na naciskanie pedału hamulca!!!

> mam wrażenie że ostatnim czasem zaczęły hamulce hałasować, ale tylko przy małych prędkościach, zdarza się ze zapiszczą no i słychać wyraźne tarcie. Na pewno jest to przód bo przy hamowaniu ręcznym (przy małej prędkości oczywiście max. 10km/h) jest cichutko. Wcześniej było to niezauważalne. Czyżby klocki? Martwi mnie to, bo z tego co wyczytałem to okładziny nie są objęte gwarancja.[right][snapback]6237[/snapback][/right][/quote]
Spoko, to jest normalka, zależy to od materiału, z jakiego są klocki.
A masz czujniki zużycia? Tzn, czy klocki mają takie kabelki??? Jeżeli tak, to niczym się nie przejmuj, zaświeci Ci lampka ostrzegająca o zużyciu klocków. :)
Yarek II na pewno takowe ma! :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   michal2280 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 14 03 2007 - 21:22

Spoko. Wszystko sie wyjaśni jak będę zmieniał opony to się przyjże. No i w serwisie jednak powiem żeby też zwrócili na to uwagę.

To pierwsze opisane zjawisko nie jest czasem związane z Break Assist? Ale dlaczego to występuj tylko w czasie deszczu.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   leszek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 14 03 2007 - 21:39

tez "przysluchalem" leciutenki pisk przy hamowaniu, ale tylko czasami i najczesciej kiedy sa to pierwsze hamowania po dluzszym postoju (dzien-dwa).
a yII nie ma czasami takich klockow ktore jesli zetra sie do jakiegos poziomu to wydaja jakies glosne dzwieki? wydawalo mi sie ze czytalem o czyms takim w instrukcji (nawet jakis taki byl obrazek ktory obrazowal te "dzwieki" dobiegajace z kol).
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   CarinaGTI Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 14 03 2007 - 22:05

w moim Y klocki starczyły mi na 56kkm, załozyłem EBC green stuffy, efekt jest taki, jakbym miał o pare cm większe tarcze, choć i tak w D4D są takie jak w TSie :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Hornet Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 15 03 2007 - 14:44

Użytkownik michal2280 dnia Mar 14 2007, 10:22 PM napisał

Ale dlaczego to występuj tylko w czasie deszczu.

To zjawisko nie występuje tylko w czasie deszczu!!!, sam doświadczyłem tego kilka razy, w suche dni i przy jeździe z bardzo małą prędkością !
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   bartekp Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 21 03 2007 - 20:18

Ja kiedys kupilem do poprzedniej wersji Yarka klocki Ferrodo Premier -- po dotarciu całkiem fajnie autko hamowalo -- hamulec brał w miare równo. Przed zalozeniem mialem wrazenie, ze oryginalne hamulce biora za "nisko".

Klocki mozna zmowic tutaj
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   red_p Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 21 03 2007 - 21:32

Użytkownik bartekp dnia Mar 21 2007, 09:18 PM napisał

Ja kiedys kupilem do poprzedniej wersji Yarka klocki Ferrodo Premier -- po dotarciu całkiem fajnie autko hamowalo -- hamulec brał w miare równo. Przed zalozeniem mialem wrazenie, ze oryginalne hamulce biora za "nisko".

Klocki mozna zmowic tutaj
Wyświetl post

Premiery sa dobre ale to zrodlo raczej drogie jest
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   bartekp Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 21 03 2007 - 23:23

Użytkownik red_p dnia Mar 21 2007, 10:32 PM napisał

Premiery sa dobre ale to zrodlo raczej drogie jest
Wyświetl post

Z tego co pamietam to kosztowaly cos kolo 100-150 zł... chyba :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   CarinaGTI Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 21 11 2007 - 22:51

ja od jakiegos czasu jezdze na DOT 5 i EBC greenstuff'ach skutecznosc sporo wzrosla, a teraz inwestuje w

EBC GD 986 TurboGroove + EBC zielone, ooo takie :)
Dołączona grafika
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   miken83 Ikona

• Newbie
  • Pip

Napisano 22 11 2007 - 14:34

Witam
W moim Yarku (1.0) klocki wystarczyły na 65 tyś. km. Kupiłem jakieś japońskie badziewieza 90zł i teraz jestem zły na siebie ale nie miałem czasu czekać na EBC. Więc teraz żałuje. Polecam tak jak koledzy EBC
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Ozil Ikona

• Member
  • PipPip

Napisano 01 02 2012 - 11:47

ja w swoim Yarisku zamontowałem klocki ferodo, mówiłem o tym już w innym temacie, generalnie bardzo dobre klocki i można smialo je zakladac do naszych yarków:D
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1