Strona 1 z 1
Klocki hamulcowe
Napisano 22 08 2006 - 18:29
Witam
Wlasnie sprawdzalem klocki hamulcowe,jeszcze nie byly nigdy wymieniane ( przebieg 44 000 km).
Mam pytanie ,ta warstwa na klockach co sie sciera ma 3-4 mm - czy klocki sa juz do wymiany.
I czy warto kupywac klocki na allegro - chodzi mi te co twierdza ze sa orginalne ?
Moze ktos kupywal juz na allegro do Y1 - to poprosze o nick sprzedajacego
Pzdr
Wlasnie sprawdzalem klocki hamulcowe,jeszcze nie byly nigdy wymieniane ( przebieg 44 000 km).
Mam pytanie ,ta warstwa na klockach co sie sciera ma 3-4 mm - czy klocki sa juz do wymiany.
I czy warto kupywac klocki na allegro - chodzi mi te co twierdza ze sa orginalne ?
Pzdr
Napisano 23 08 2006 - 09:29
Użytkownik Marcin dnia Aug 22 2006, 08:29 PM napisał
Witam
Pzdr

Pzdr

ja nie kupowałem przez allegro, ale mogę polecić EBC greestuffy - znacznie lepiej działają od oryginalnych, cena nie jest niska ale warto. Ze swojego doświadczenia mogę polecic Wokingi - nie zostawiają pyły na alusach, nie piszczą, a są w miare tanie - zaplacilem za nie 80zł, swoje klocki wymieniłem dopiero przy 59kkm
Napisano 14 03 2007 - 19:12
Witam! YII przebieg 14,6kkm czyli niedługo przegląd. W poprzednim samochodzie miałem niebezpieczne przygody z hamulcami, więc jestem trochę przewrażliwiony na tym punkcie i zanim coś wytknę w serwisie przed przeglądem wole się upewnić czy zauważyliście podobne "zjawiska":
- podczas jazdy w deszczu, szczególnie na dłuższych odcinkach bez hamowania (np. na autostradzie) mam wrażenie jakby przy pierwszym lekkim wciśnięciu (np. zjazd z autostrady) hamulec nie reagował (był twardy), a dopiero mocniejszcze przyciśnięci powodowało hamowania, ale już z „efektem” szarpnięcia. Zdarza się to zarówno mi jak i mojej kobiecie także raczej wykluczam że powodem jest np. za ciężka stopa
Dzieje się tak od samego początku (czyli ok. od 1roku)
- mam wrażenie że ostatnim czasem zaczęły hamulce hałasować, ale tylko przy małych prędkościach, zdarza się ze zapiszczą no i słychać wyraźne tarcie. Na pewno jest to przód bo przy hamowaniu ręcznym (przy małej prędkości oczywiście max. 10km/h) jest cichutko. Wcześniej było to niezauważalne. Czyżby klocki? Martwi mnie to, bo z tego co wyczytałem to okładziny nie są objęte gwarancja.
Z góry dzięki za rady i wasze spostrzeżenia.
- podczas jazdy w deszczu, szczególnie na dłuższych odcinkach bez hamowania (np. na autostradzie) mam wrażenie jakby przy pierwszym lekkim wciśnięciu (np. zjazd z autostrady) hamulec nie reagował (był twardy), a dopiero mocniejszcze przyciśnięci powodowało hamowania, ale już z „efektem” szarpnięcia. Zdarza się to zarówno mi jak i mojej kobiecie także raczej wykluczam że powodem jest np. za ciężka stopa
- mam wrażenie że ostatnim czasem zaczęły hamulce hałasować, ale tylko przy małych prędkościach, zdarza się ze zapiszczą no i słychać wyraźne tarcie. Na pewno jest to przód bo przy hamowaniu ręcznym (przy małej prędkości oczywiście max. 10km/h) jest cichutko. Wcześniej było to niezauważalne. Czyżby klocki? Martwi mnie to, bo z tego co wyczytałem to okładziny nie są objęte gwarancja.
Z góry dzięki za rady i wasze spostrzeżenia.
Napisano 14 03 2007 - 20:08
[quote name='michal2280' date='Mar 14 2007, 07:12 PM']
Dzieje się tak od samego początku (czyli ok. od 1roku)[/quote]
Normalka, hamulec(szczęki lub klocki) jest "mokry" i może tak reagować. A w ogóle, to Yarek II jest bardzo czuły na naciskanie pedału hamulca!!!
> mam wrażenie że ostatnim czasem zaczęły hamulce hałasować, ale tylko przy małych prędkościach, zdarza się ze zapiszczą no i słychać wyraźne tarcie. Na pewno jest to przód bo przy hamowaniu ręcznym (przy małej prędkości oczywiście max. 10km/h) jest cichutko. Wcześniej było to niezauważalne. Czyżby klocki? Martwi mnie to, bo z tego co wyczytałem to okładziny nie są objęte gwarancja.[right][snapback]6237[/snapback][/right][/quote]
Spoko, to jest normalka, zależy to od materiału, z jakiego są klocki.
A masz czujniki zużycia? Tzn, czy klocki mają takie kabelki??? Jeżeli tak, to niczym się nie przejmuj, zaświeci Ci lampka ostrzegająca o zużyciu klocków.
Yarek II na pewno takowe ma!
Normalka, hamulec(szczęki lub klocki) jest "mokry" i może tak reagować. A w ogóle, to Yarek II jest bardzo czuły na naciskanie pedału hamulca!!!
> mam wrażenie że ostatnim czasem zaczęły hamulce hałasować, ale tylko przy małych prędkościach, zdarza się ze zapiszczą no i słychać wyraźne tarcie. Na pewno jest to przód bo przy hamowaniu ręcznym (przy małej prędkości oczywiście max. 10km/h) jest cichutko. Wcześniej było to niezauważalne. Czyżby klocki? Martwi mnie to, bo z tego co wyczytałem to okładziny nie są objęte gwarancja.[right][snapback]6237[/snapback][/right][/quote]
Spoko, to jest normalka, zależy to od materiału, z jakiego są klocki.
A masz czujniki zużycia? Tzn, czy klocki mają takie kabelki??? Jeżeli tak, to niczym się nie przejmuj, zaświeci Ci lampka ostrzegająca o zużyciu klocków.
Yarek II na pewno takowe ma!
Napisano 14 03 2007 - 21:39
tez "przysluchalem" leciutenki pisk przy hamowaniu, ale tylko czasami i najczesciej kiedy sa to pierwsze hamowania po dluzszym postoju (dzien-dwa).
a yII nie ma czasami takich klockow ktore jesli zetra sie do jakiegos poziomu to wydaja jakies glosne dzwieki? wydawalo mi sie ze czytalem o czyms takim w instrukcji (nawet jakis taki byl obrazek ktory obrazowal te "dzwieki" dobiegajace z kol).
a yII nie ma czasami takich klockow ktore jesli zetra sie do jakiegos poziomu to wydaja jakies glosne dzwieki? wydawalo mi sie ze czytalem o czyms takim w instrukcji (nawet jakis taki byl obrazek ktory obrazowal te "dzwieki" dobiegajace z kol).
Napisano 21 03 2007 - 21:32
Użytkownik bartekp dnia Mar 21 2007, 09:18 PM napisał
Ja kiedys kupilem do poprzedniej wersji Yarka klocki Ferrodo Premier -- po dotarciu całkiem fajnie autko hamowalo -- hamulec brał w miare równo. Przed zalozeniem mialem wrazenie, ze oryginalne hamulce biora za "nisko".
Klocki mozna zmowic tutaj

Klocki mozna zmowic tutaj

Premiery sa dobre ale to zrodlo raczej drogie jest
Napisano 01 02 2012 - 11:47
ja w swoim Yarisku zamontowałem klocki ferodo, mówiłem o tym już w innym temacie, generalnie bardzo dobre klocki i można smialo je zakladac do naszych yarków:D
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Pomoc