Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków: Deska w Auris - Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2

Deska w Auris Czeszczące elementy deski rozdzielczej

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   nusiu Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 02 03 2009 - 14:45

Czeszczące elementy deski rozdzielczej szczególnie podczas mrozów ale i to nie reguła: jak sombie z tym radzicie czy macie taki problem. Bo mnie to juz zaczyna denerwowac jakos dojezdze do czerwca do przegladu na 2 latka / nusiu
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Greg Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 02 03 2009 - 16:02

U mnie troche "czeszczalo" na poczatku ale teraz cisza. Czasem dochodza dzwieki spod tapicerki od strony kierowcy- jest tam taki zacisk elektryczny ktory jest dosc luzny i to chyba on.

Jezeli jest bardzo zle to samochod do serwisu. Wiem ze sporo ludzi sie na to skarzylo i Toyota ma jakies antidotum.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   nusiu Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 02 03 2009 - 17:32

no tak... u mni rzeczywiscie po stronie kierowcy ale to jest mniejwiecej na wysokosci tego malego okienka. Juz nawtykalem malych kwadracikow ucietych z tasmy montazowej z klejem z obu stron WURTH ale miomo to szczeszy ale duuużo mniej. Mi to wyglada na złe poskładanie przez fachmana w servisie toyoty (zakladano mi alarm i były sciagene te plastiki nad wsponianym okinekiem tam gdzie airbag) zamontowano tam mikrofonki do stłuczeniówk. Wszystko to chyba było rozbierane na siłe czego potem nie udało im sie poskładac.

Mam taka koncepcje! Prosze o opinie.

Psikne na łączeniach plastikow np. WD-40 tak aby plastiki na łączeniach były lekko posmarowane, może efekt czesczenia ustapi ?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   zimt Ikona

• Member
  • PipPip

Napisano 05 03 2009 - 19:05

U innych czeszczy, szczeszczy :lol: a u mnie po prostu trzeszczy. Podobno na tego typu problemy jest taki specjalny suchy silikon, po którym nie ma śladów i jest o niebo lepiej. Ludzik w serwisie mi o tym wspominał.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarod Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:MTB

Napisano 05 03 2009 - 19:18

Najlepsze na trzeszczenie jest dobre radio :lol:
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   nusiu Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 10 03 2009 - 11:37

SUKCES! U mnie „czeszczało" nie trzeszczało! Musze sie pochwalić temat rozwiązany jest miodzio;) Problem „czeszczenia” był w miejscu styku deski z podszybiem po lewej stronie. Tam jest na całej długości taka szparka około 5mm ale da sie wcisnąć palucha. Skombinowałem czarny miękki wężyk o średnicy około 8mm. Uciąłem 2cm i ten kawałek wcisnąłem linijka tak aby go nie było widać. Miękka guma wężyka jest teraz w kształcie elipsy lekko ściśnięta i niweluje wszystkie odgłosy:)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   centerek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 17 07 2009 - 07:10

u mnie tez czeszczy w okolicy lewarka zmiany biegow , a jesli pasazer oprze noge na tunelu srodkowym jest juz niedowytrzymania , dod lata mi tylna półka i mam wrazenie ze siedzenie kierowcy nie jest zbyt stabilne, wsz te cuda zglosilem serwisowi i zobaczymy ,ale na 2 dni zabieraja auto -to chyba jakies jaja!!!!zaczynam sie zastanawiac kto jest dla kogo oni dla mnie czy aj dla nich .pozdro
0

#8 Guest_Gość_Piotr_*

• Grupa: Goście

Napisano 03 06 2010 - 20:05

Mam podobny problem z deską i ogólnie z trzeszczącymi elementami. Oprócz deski, jest jeszcze panel środkowy. Czy zgłaszaliście to na gwarancje? Czy naprawili to za darmo?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Greg Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 04 06 2010 - 09:24

Wyświetl postUżytkownik Gość_Piotr dnia Jun 3 2010, 07:05 PM napisał

Mam podobny problem z deską i ogólnie z trzeszczącymi elementami. Oprócz deski, jest jeszcze panel środkowy. Czy zgłaszaliście to na gwarancje? Czy naprawili to za darmo?

Z tego co wiem to sporo ludzi zglaszalo i prubuja naprawiac. Efekty napraw moga byc jednak mizerne.
0

#10 Guest_Gość_*

Napisano 04 06 2010 - 10:22

problem dotyczy linej jakości plastików i ich łączeń deska w aurisie + kokpit itp składa się z kilkunastu elementów i tym jest problem
jak to razem połączyć szczelnie tak żeby nie zgrzytało o siebie. Ciężki temat
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Greg Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 04 06 2010 - 15:09

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia Jun 4 2010, 09:22 AM napisał

problem dotyczy linej jakości plastików i ich łączeń deska w aurisie + kokpit itp składa się z kilkunastu elementów i tym jest problem
jak to razem połączyć szczelnie tak żeby nie zgrzytało o siebie. Ciężki temat

Inzynierowie Toyoty nie popisali sie z jakoscia wnetrza w Aurisie. Nie obchodzi mnie jak beda co laczyc. Jesli mieli problem z polaczeniami to trzeba bylo zrobic jak w Corolli gdzie nie trzeszczalo lub zobaczyc jak robi konkurencja.
0

#12 Guest_Gość_Piotr_*

Napisano 05 06 2010 - 22:28

Byłem wczoraj na przeglądzie przy 45k km przebiegu i zgłosiłem to na gwarancje. Kazali mi przyjechać za tydzień, zobaczymy co powiedzą. Dam znać.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   aurum Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 06 06 2010 - 11:20

mam pytanie, czy trzeszczenie występowało w Waszych pojazdach od początku użytkowania, czy też stawało się coraz bardziej nieznośne wraz z coraz większym przebiegiem kilometrów. widzę, że jeździcie w różnych państwach, więc czy trzeszczenie występuje również tam gdzie drogi są dobre lub bardzo dobre (Niemcy)? pytam, bo u mnie póki co nic w desce się nie dzieje, tylko odrobinę trzeszczy coś w lewym słupku środkowym na wyboistej drodze, a mam dopiero około 17 kkm.
pozdrawiam
0

#14 Guest_Gość_Piotr_*

Napisano 06 06 2010 - 12:11

U mnie na początku tak bardzo nie trzeszczało, raz za czas na większych nierównościach. Od jakiegoś czasu wystarczy ostrzej skręcić przy większej prędkości lub mocniej zahamować i niektóre plastyki się odzywają. Nie mówiąc już o nierównościach na drodze. Zauważyłem, że to zależy też od temperatury. W zimie nie trzeszczało tak bardzo, najgorzej w upały.

Jeszcze jedna sprawa. Auris kupiony w Niemczech jest zdecydowanie lepiej poskładany / wykonany niż ten w Polsce. Mam znajomego, który sprowadził Aurisa z Niemiec (auto z 2007r.). Podobna wersja do mojej D4D 2.0 126km (ja mam z 2008r.). Mimo, że ma przebieg prawie 70k km, to u niego nie trzeszczy nic. Porównywałem plastyki obu samochodów w konsoli środkowej (tych szarych bo one wydają się być najgorsze) i czuć pod palcami, że niemiecka wersja ma je twardsze i lepiej poskładane. Dlatego w tym tygodniu wybieram się do serwisu i zobaczymy co z tym zrobią. Na pewno tego tak nie zostawie. Samochód za 80k zł...
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Andrzej_K Ikona

• Member
  • PipPip

Napisano 06 06 2010 - 16:01

Cytat

Jeszcze jedna sprawa. Auris kupiony w Niemczech jest zdecydowanie lepiej poskładany / wykonany niż ten w Polsce. Mam znajomego, który sprowadził Aurisa z Niemiec (auto z 2007r.). Podobna wersja do mojej D4D 2.0 126km (ja mam z 2008r.). Mimo, że ma przebieg prawie 70k km, to u niego nie trzeszczy nic.

Mój Auris ( MY07, 2.0 D4D) jest sprowadzony z Niemiec. Auto ma 47 000 km przebiegu i w aucie jest cisza, absolutnie nic nie trzeszczy.
MY'07 Auris 2.0 D4D Prestige
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   rysiek Ikona

• Member
  • PipPip

Napisano 06 06 2010 - 19:43

Sądzę ze to raczej kwestia, że te z 07 roku były składane jeszcze w Japonii

Mojego kupiłem w Niemczech z 07 roku (w zasadzie to produkcja nawet 06) i nie trzeszczy...
Auris '07 1.6 SOL & Yaris P1 FL '03 1.0 Luna
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Andrzej_K Ikona

• Member
  • PipPip

Napisano 06 06 2010 - 20:16

Cytat

Sądzę ze to raczej kwestia, że te z 07 roku były składane jeszcze w Japonii

A to nawet nie wiedziałem, myślałem, że wszystkie Aurisy 5d są made in UK.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Greg Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 06 06 2010 - 21:10

Wyświetl postUżytkownik Andrzej_K dnia Jun 6 2010, 07:16 PM napisał

A to nawet nie wiedziałem, myślałem, że wszystkie Aurisy 5d są made in UK.

"Kilka" z poczatku '07 bylo z Japonii. Potem piecio drzwiowe z UK i trzy drzwiowe z Turcji.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Andrzej_K Ikona

• Member
  • PipPip

Napisano 06 06 2010 - 21:13

Jak mogę sprawdzić gdzie został wyprodukowany mój egzemplarz?
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Greg Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 06 06 2010 - 21:18

Najprosciej wg numeru VIN. Potem to moze pomoc:
http://en.wikibooks.org/wiki/Vehicle_Ident...oyota/VIN_Codes
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +