Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków: Autostrady płatne w Polsce - Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków

Skocz do zawartości

Autostrady płatne w Polsce Temat

#1 Guest_Guest_Marek_*_*

• Grupa: Goście

Napisano 06 09 2010 - 12:02

W temacie dotyczącym spalania nasz kolega-forumowicz wspomniał o nieadekwatnej opłacie za przejazd autostradą małopolską A4. Po przeczytaniu postanowiłem założyć osobny wątek na ten jakże każdemu kierowcy miły temat :lol:

Na początek małe zestawienie:
A4: płacisz 16 zł, ponieważ po 8zł na bramce. To jest złodziejstwo w biały dzień, ale alternatywy raczej nie masz. Jazda w ciągu dnia po DK4 na Olkusz to jest niestety pomyłka. Dlaczego złodziejstwo? Ponieważ na tej autostradzie są ciągłe remonty, zwężenia itp. a nawierzchnia jest po prostu do d... W ciągu ostatnich 8 lat może 2 razy zdarzyło mi się ja przejechać bez remontów.
Autostrada ma 60,9km czyli daje nam to ~26gr/1km.

A2: dla porównania. Obecnie za ~250km płaci się 36zł co daje 14gr/1km. Jak otworzą odcinek Nowy Tomyśl-Świecko, to opłata wyniesie 60zł za ~360km co daje ~16gr/1km. Porównajcie sobie standard obydwu autostrad.

Wniosek:
Ceny za 1km może duże nie są (porównajcie ile kosztuje 1km autostrady we Francji, Hiszpanii czy też Włoszech - i to nie tylko dla nas, ale nawet dla lokalnych) ale dziwi ta wielka dysproporcja w cenie między A4 i A2.
Niestety, ale Polacy muszą się nauczyć: darmowe autostrady to jest luksus na który mało który kraj stać (w Niemczech ciężarówki już płacą od kilku lat) a już na pewno nie naszą Polskę (gdzie nie ma pieniędzy w sumie na nic, ale na budowę świątyni opatrzności bożej w Warszawie rząd bardzo chętnie chciał wyłożyć miliony zł). Są i powinny być alternatywne drogi darmowe (krajowe, ekspresowe itp.) ale za najszybsze w przemieszczaniu autostrady będziemy płacić. Obowiązkiem państwa jednak powinno być pilnowanie, aby nie było takich sytuacji jak na A4, gdzie płaci się praktycznie za nic i firma gra wszystkim na nosie.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarod Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Użytkownicy
  • Interests:MTB

Napisano 06 09 2010 - 17:09

Dla mnie to są szalone ceny, jak się ma dieselka pewnie wychodzi paliwo ok 25gr za 1km a tu podwaja się koszt bo autostrada kosztuje tyle samo...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   edo Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 06 09 2010 - 18:20

długość A4 katowice-kraków od bramki do bramki równe 50 km.
Toyota Yaris II, 2006r. , 1.0 benz.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kocurek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 09 09 2010 - 22:32

w Hiszpanii zdarzyło mi się parę razy zapłacić za autostrady i wychodzi ok 5 euro/50 km, ale naprawde nie trzeba, prawie zawszenie niedaleko jest "zwykła" autostrada lub jednopasmówka z dobrą nawierzchnią i ograniczeniem do 90, nawet ostatnio pokazywałem Hiszpanom jak omijać bramki, drogą która dosłownie biegła 1 km od płatnej :lol: ( nie ma to jak gps :lol: )
0

#5 Guest_Irek_*

Napisano 11 09 2010 - 09:48

Jechałem ostatnio ze Szczecina do Łodzi. Trasę wybrałem autostradą. Płatności płatnościami - tego nie będę komentował. Jedzie się sprawnie, szybko i całkiem miło. Do momentu kiedy jadąca 110 km/godz ciężarówka nie zaczyna wyprzedzać jadącej 109 km/godz innej ciężarówki. Skutkiem jest zablokowanie obu pasów. Manewr trwa czasami kilka minut - i powiedzcie mi teraz: PO JAKĄ CHOLERĘ ONI TO ROBIĄ??? Niejednokrotnie jadąc lewym szybkim pasem, zmuszany byłem do hamowania bo barany z TIRów zaczęli się bawić w wyprzedzanie... masakra jakaś
0

#6 Guest_Guest_Marek_*_*

Napisano 11 09 2010 - 12:18

Jest to niestety bardzo typowe na naszych (jakże nielicznych) autostradach. Na małopolskiej A4 stoją nawet tablice przed bramkami "przypominające" (jakby nie wiedzieli) kierowcom TIRów, aby tak nie robili. Oczywiście oni to mają w nosie i robią tak, jak napisałeś powyżej.

Rozumiem, że czasem trzeba wyprzedzić, ponieważ niektóre ciężarówki z różnych powodów jadą dużo wolniej. Ale najgorsza jest właśnie ta różnica 1-2 km/h, kiedy jeden #$#@*&^ musi wyprzedzić drugiego. I to najczęściej jeszcze na podjeździe, żeby było wolniej. I nie mogą też poczekać, aż przejedzie sznurek aut osobowych (który widzą w lusterku) tylko wyskakują nagle, często nawet bez kierunkowskazów.

Po prostu kolejny przejaw chamstwa i buractwa w naszym kraju. On jedzie wolno, bo ciężarówką to i ty będziesz jechał wolno. Jak jemu źle (i tak szybciej nie pojedzie) to tobie jeszcze gorzej (bo cię przyblokuje). Od razu na pewno sobie humor poprawi.

Jak masz CB to trzeba od razu opiórkować takiego mobila na radio. Ja niestety nie korzystam, ale chyba z tego powodu w końcu zakupię :lol:
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   centerek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 13 09 2010 - 19:49

ja tam lubie zapłacic, a tirolota porposić o margines" na radyjku" nawet jak wyprzedza, w pt jechałem A1 i leciało się świetnie opłata symboliczna- nowe marzy swarożyn 59 km 11,60zł ale jak sie płynie to bajka, gdy dokńczą resztę też będę płacił bo komfort jest niesamowity a km połykane są momentalnie...jak dla mnie bezpieczeństwo jest bezcenne pozdrawiam
0

#8 Guest_Irek_*

Napisano 15 09 2010 - 18:41

Wyświetl postUżytkownik centerek dnia Sep 13 2010, 08:49 PM napisał

ja tam lubie zapłacic, a tirolota porposić o margines" na radyjku" nawet jak wyprzedza, w pt jechałem A1 i leciało się świetnie opłata symboliczna- nowe marzy swarożyn 59 km 11,60zł ale jak sie płynie to bajka, gdy dokńczą resztę też będę płacił bo komfort jest niesamowity a km połykane są momentalnie...jak dla mnie bezpieczeństwo jest bezcenne pozdrawiam

Bezpieczeństwo - bezcenne. Szczególnie poczułem to jak musiałem gwałtownie hamować bo debil z tira wpakował mi się pod maskę - wyprzedzając innego tira.
0

#9 Guest_Guest_Marek_*_*

Napisano 15 09 2010 - 20:16

Jak wszędzie. Tak samo jeżdżą po mieście po dwupasmówkach i zwykłych ulicach jak i po autostradach. Zwykłe buractwo większości polskich kierowców, sam fakt autostrady nie ma tutaj wiele do czynienia.
0

Udostępnij ten temat:

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych