Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków: Auris 1.4 d4d duże spalanie - Toyota AYGO, YARIS & AURIS - Forum fanatyków

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Auris 1.4 d4d duże spalanie

#1 Guest_michał_*

• Grupa: Goście

Napisano 18 12 2010 - 11:19

Witam

Mam problem z aurisem. Silnik jak w temacie 1.4 d4d. Od jakiegoś czasu komputer zaczął pokazywać spalanie na poziomie ponad 7l/100. Jeździłem spokojnie ale poniżej 7l/100 nie mogę zejść. Wiem że teraz są mrozy więc auto może więcej palić ale nawet jak było powyżej 0 to spalanie nie spadło poniżej 6,8l/100. Wcześniej auto normalnie paliło ponad 5 a teraz zejść poniżej 7 nie idzie. Znajomy ma taki sam samochód i u niego komp pokazuje około 5,6l/100, pomimo że jeździ krótkie odcinki, gdzie silnik nawet się porządnie nie zagrzeje. Wymieniłem filtr powietrza ale nie ma poprawy. Czytałem, że przyczyną może być zabrudzony zawór EGR, ale wtedy podobno objawem jest też spadek mocy, a u mnie żadne spadku mocy nie zauważyłem. Jakieś pomysły co może być przyczyną? :lol:
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   klosart Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 23 01 2012 - 14:08

Mam też 1,4D4D. Jak jedzie to jest oszczędny, ale jak stoi w korkach i jedzie na luzie to pobiera kosmiczne dawki paliwa. Jak puszczam go na luzie bez biegu w górki (w korkach) to według komputera chwilowe zużycie sięga 20-35l. Wydawało mi się że skoro jest z górki, a samochód jest na luzie i nie dotykam gazu to powinno być 0.3-0,7litra. To samo dotyczy dojeżdżania na luzie do świateł itp, pobiera więcej paliwa niż jadąc na biegu. Czy u Was też tak jest, czy z moim jest coś nie tak?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych